Merkportfolio’s lijken vaak de oplossing voor afwijkende consumentenbehoeften, maar in de praktijk blijkt vaak dat merken elkaar toch overlappen, terwijl ze elkaar zouden moeten aanvullen. Daardoor worden investeringen gedaan die niet renderen zoals ze zouden moeten doen. Bovendien geeft een kerstboom van merken en labels de indruk van desorganisatie. De vraag is daarom altijd bij merkportfolio’s: in hoeverre zijn ze effectief?
Onderzoek naar merkportfoliomanagement laat zien dat in de meeste gevallen de merkportfolio het resultaat is van toeval. Zonder een bewuste merkportfoliostrategie, zonder een duidelijk achterliggend idee. Zo’n idee is overigens niet eenvoudig. Consumenten laten zich steeds minder vaak in hokjes stoppen en veranderen van merken zoals ze veranderen van kleding, we zien dat het medialandschap steeds meer fragmenteert en innoveert en we zien steeds vaker nieuwe merken opkomen die net zo snel weer weg zijn. Het zorgt er voor dat de vraag wat voor en hoeveel merken nodig zijn steeds ingewikkelder wordt. Goed kijken wat het effect van merken is of zou moeten zijn, kan helpen om doelen te bereiken en onnodige kosten te besparen.
Onderzoek naar merkportfolio dat wij uitvoeren, levert in de kern resultaten op die gaan over drie centrale onderwerpen:
Case: onderzoek naar merkportfolio voor een mediabedrijf
Een mediabedrijf met focus op de financiële sector heeft door diverse acquisities een kerstboom ontwikkeld van merken en labels. Vraag aan De Onderzoekers: Hoe kunnen we onze merkenportfolio efficiënter inrichten en tegelijkertijd nieuwe toetreders in onze markt ontmoedigen? De Onderzoekers ontrafelde de merkenportfolio en deed suggesties in de vorm van enkele scenario’s om de portfolio opnieuw in te richten richtte hem opnieuw in waardoor de samenhang duidelijk werd en verschillende segmenten goed werden bediend. Enkele merken werden op ons advies geherpositioneerd met oog op de aansluiting op de doelgroep en de defensieve merkstrategie ten opzicht van nieuwe toetreders.